mandag 7. februar 2011

weekly inspiration #6: kryssfremkall!

1. add suv, 2. autumn has come but winter is just around the conner., 3. Dangerous Building Keep Out, 4. walking path in Sunset., 5. 雨天的西門町, 6. Untitled

God morgen, søte nordmenn :) Jeg savner dere masse her jeg sitter i Australia, og prøver å finne ut til hvilket tidspunkt jeg må poste dette innlegget slik at det blir riktig for dere.. Haha. Jeg har overlevd min første uke på et annet kontinet, i en annen tidssone, i en fremmed by, og jeg er veldig stolt over meg selv.

Ukas inspirasjon er kryssfremkalling, eller cross-process/x-pro som det heter på engelsk. For å få til dette, trenger du et par ting:
1) Et analogt kamera
2. Analog film. En gang tipset Malin meg om at hun synes Fuji Velvia blir dritfin å kryssfremkalle, fordi Velvia er en ganske fargesterk film i utgangspunktet. Det er jeg enig i. Lomography har også nylig sluppet sin egen x-profilm, som er produsert med tanke på at du skal kryssfremkalle den. Kult!
3. Kjemikalier, eller en lab som kan gjøre arbeidet for deg. Japan Photo kan kryssfremkalle bildene dine så lenge du sier ifra at de skal skrive det på konvolutten.

Så, kryssfremkalling går enkelt sagt ut på å framkalle filmen i feil kjemikalier. Den vanligste metoden er å bruke positiv fargefilm (også kalt slidefilm eller bare positiv film) og framkalle filmen i kjemikaliene som vanligvis blir brukt til å framkalle negativ fargefilm (C-41) Men det finnes også andre metoder. Hovedsaken er at du framkaller filmen med feil kjemikalier.  Se wikipedia for en grundigere, mer nerdete teknisk forklaring: http://en.wikipedia.org/wiki/Cross_processing

Hvis du ikke har noe analogt fotoutstyr, kan du fint lage en tilsvarende jukseeeffekt i photoshop også. Eksempel:

1. Åpne bildet
2. ctrl/eple + m (for å komme til kurver)
3. velg cross-process-alternativet blandt presets.
4. juster litt på de forskjellige spakene hvis du ikke ble fornøyd
Den karakteristiske vårgrønne fargen, og de sterke kontrastene er et par av grunnene til at jeg synes kryssframkalling er fantastisk. Men vær forsiktig når du gjør dette i photoshop, fordi hvittoner har en tendens til å få et rosa skjær i seg som ikke alltid fungerer så bra.  Prøv å ta bilde av himmelen og andre blå ting, det blir gjerne et veldig fint drømmende resultat! :)
Håper dere ble inspirert til å komme dere ut og gjøre noe med livene deres i steden for å bare sitte inne og lese blogger!
Og jeg lover at i løpet av uka skal dere få se bilder av gata mi! Det er så abonormt mange pene hus her, og masse kule detaljer jeg vil vise dere! :)
Kjærleik!

2 kommentarer:

  1. Det var skikkelig stilig. Tror jeg må leke meg litt i photoshop nå!

    SvarSlett