mandag 3. januar 2011

Weekly inspiration #1: multieksponeringer!


Visste dere at finn.no's stillingsannonser har flest klikk hver mandag, rundt lunsjtider, og at flest oppsigelser blir levert på mandager?
Derfor har jeg starta opp et prosjekt!  Hver mandag det neste året skal jeg fóre dere med fotoinspirasjon, slik at dere er klare til å møte uka med nye øyne og kameraet på skuldra. Målet er å engasjere dere og inspirere dere til å prøve de forskjellige teknikkene jeg viser dere, og kanskje til og med få dere til å se verden med litt nyere øyne.

Vi trenger å drømme oss bort på mandager, og selv om vi er reduserte og fyllesjuke etter helga, er de fleste av oss av den oppfatninga at mandag er en ny frisk. Nå trenger vi inspirasjon, vi trenger å finne på noe gøy, bestille en flyreise spontant til et sted vi aldri har vært, eller dagdrømme oss vekk i en ny jobb.
Derfor er den aller første inspirasjonsposten min dedikert til multieksponeringer.1. Semàfor , 2. Evil, 3. vintage ladies and light., 4. hello, it's me, 5. Time is never time at all.., 6. spinning around in my head, 7. Damir, 8. Sandstorm, 9. for mona, 10. anto, 11. where was god that night, 12. Double London Eye * 1,000+ views, 13. Untitled, 14. Helter helter, 15. Atticus Wall, 16. Untitled


De fleste speilreflekskameraer, både analoge og digitale, kan multieksponere, funksjonen heter gjerne "multiple exposures" (finnes under shooting menu for dere som har Nikon-kameraer. De aller fleste lomokameraer har en slik funksjon)
Teknikken går ut på å ta to, eller flere, bilder oppå hverandre. Her kan man leke med uendelige muligheter, og det er spesielt kontraster som fungerer bra sammen. Hvis den første eksponeringen du tar er av noe blått, la neste eksponering være av noe gult. Hvis første eksponering er av en gammel mann, la andre eksponering være av en ung jente, og kanskje tredje eksponering av noe helt annet. Prøv å jobb videre med tilfeldighetene. En blomst, en fiskekake, et reklameskilt og en hund? En klase ballonger og en gresshoppe? Skyskrapere og en blomstereng?

Når man multieksponerer kan man også velge å ta to, eller flere, bilder av samme motiv. Prøv å snu kameraet på hodet, slik at du får en eksponering riktig vei, og en oppned.
Du kan også sette fargefilter på blitzen din, og eksponere med masse forskjellige blitzfarger oppå hverandre. Ingen vet hvordan resultatet blir før det er ferdig, og det er nettopp det som er så gøy!

Ha en fin uke, små barn, lek og husk å ha det gøy med kameraet!

13 kommentarer:

 1. Sv: Åh, ja, de er også ille!

  SvarSlett
 2. åh fantastisk! ha ein fin uka du og :)

  SvarSlett
 3. / tusen tusen takk og bare hyggelig ;)

  SvarSlett
 4. Beste foto bloggen på lenge :-)

  SvarSlett
 5. Huff ja jeg datt ganske hardt. Heldigvis ingen skade skjedd bare veldig forslått :)

  Skal legge deg til på bloglovin, synes du var så saklig og personlig. Ikke sånn som andre fotoblogger som bare ramser opp linker osv :)

  SvarSlett
 6. Kult! Får lyst til å begynne å fotografere sjøl :)

  SvarSlett
 7. Nå glemte jeg å svare på kommentaren din:

  Kommer gjerne på besøk i Australia! Såklart :D
  Og skjønner godt det med USA. Lurer litt på hvordan jeg skal få til det samme selv, siden jeg også studerer, men det blir vel å bruke sommerene på det! Og kanskje studere hvertfall ett år i utlandet, det har jeg også veldig lyst til!

  SvarSlett
 8. Tack så mycket! Och detsamma, väldigt cleant!

  SvarSlett
 9. Flotte bilder!
  Sv: Jeg tipper mot "Igor". Dersom jeg skal bli et ondt vitenskapelig geni er jeg jo nødt til å ha en Igor ved min side.

  SvarSlett
 10. Hei!

  Morsomt prosjekt, men ser at du bare har lagt ut denne ene uken (?). Kom gjerne tilbake til oss når du har litt flere uker eller spesifikke innlegg å anbefale. Stå på videre, du er en flink blogger! :)

  - Caroline

  SvarSlett